Get Adobe Flash player

Bograč


Ta jed, podobna golažu, prebuja številne debate glede sestavin. Skoraj toliko kot je kuharjev, toliko načinov priprave je. Prekmurci se s tem ne strinjajo in trmasto vztrajajo pri svoji različici. Mi bomo poslušali njihovo tradicionalno zapoved.

Sestavine za 8 oseb

  • 500 g govejega bočnika
  • 500 g divjačine
  • 500 g svinjskih plečk
  • 1,5 kg čebule
  • 500 g krompirja
  • 1,5 dl belega vina
  • 1 žlica soli
  • 4 lovorjevi listi
  • 5 strokov česna
  • 1 žlička timijana
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 2 žlički sladke mlete rdeče VITAMINOVE Horgoške paprike
  • 2 žlici svinjske masti
Težavnost
Čas priprave20min
Čas kuhanja75min
Skupaj95min


Priprava

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V večjo posodo damo svinjsko mast in čebulo. Dodamo ščepec soli in občasno premešamo, da se čebula ne prime dna posode. Meso operemo in zrežemo na manjše koščke, ki jih dodamo v posodo v času, ko čebula razpade in preden dobi rumenkasto barvo. Vse skupaj mešamo in pazimo, da se meso s čebulo enakomerno zapeče. Dodamo česen, ponovno dobro premešamo in vse skupaj zalijemo z vinom. Ponovno premešamo in zalijemo s toliko vode, da so vse sestavine dobro prekrite.

V posodo stresemo še mleto papriko, poper, sol, lovor, timijan, paradižnikovo mezgo in vse skupaj dobro premešamo. Kuhamo brez pokrova na zmernem ognju 50 minut. Olupimo krompir, operemo ga in zrežemo na kocke. Krompir dodamo v posodo z bogračem in kuhamo še 20 minut. Kuhan bograč serviramo v skodelice in ponudimo.

Dodatni nasveti

Bograč se sicer kuha v kotličku nad ognjem, vendar tudi na domačem kuhalniku bo skrajno okusen. Prekmurci ne dovoljujejo "packanja" po receptu s kislo smetano, gobami ali peteršiljem.