Pasulj je srbska jed, ki je priljubljena tudi v Sloveniji. Tradicionalno je pripravljen iz prekajenega mesa (klobasa, rebrca, slanina) ... in fižola. Upoštevamo tradicijo in vam jo predstavljamo.
Sestavine za 6 oseb
- 350 g belega fižola
- 2 sveži domači dimljeni klobasi
- 2 večji čebuli
- 1 žlica soli
- 1 žlica mlete sladke VITAMINOVE Horgoške paprike
- 2 žlici moke
- 1 žlica svinjske masti
- 3 stroki česna
- 5 zrn črnega popra
- 2 dl jušne osnove
|
Čas priprave | | ni določen |
|
Čas kuhanja | | vsaj 135min |
|
Skupaj | | ni določen |
|
Priprava
Fižol stresemo v skledo in ga zalijemo z vodo. Obvezno ga pustimo v vodi čez noč, da ga naslednji dan lažje skuhamo in da doda pasulju svojo aromo.
Naslednji dan namočen fižol odcedimo in stresemo v kozico, zalijemo z vodo, v katero dodamo strok česna. Kuhamo 15 minut in na koncu solimo. Vodo s
fižolom shranimo. V večjo posodo damo eno žlico svinjske masti (ali masla). Sesekljamo čebuli in česen. V posodo damo malo moke, ki jo na hitro popražimo,
da zadiši, vmešamo čebulo, domačo prekajeno klobaso, solimo in počakamo, da mešanica porjavi. Vse skupaj večkrat dobro premešamo. Preden zalijemo s
tekočino, dodamo še česen in ga v loncu na hitro prepražimo. Prilijemo vodo s fižolom, dodamo mleto papriko,
poper in jušno osnovo po izbiri ter kuhamo vsaj 120 minut.3. Kuhano jed nato postrežemo.
Dodatni nasveti
Najboljši fižol za pasulj je tetovec, pri čemer je ravno fižol ključen za kakovost in okusnost jedi. Zapomniti si moramo tudi, da fižol solimo vedno,
ko je že kuhan. Poljubno lahko pasulju dodamo pikantno papriko ali feferon. Za izboljšanje okusa lahko v vodo, v kateri kuhamo fižol, dodamo lovorov list.
Ko je pasulj že v krožniku, lahko dodamo še žličko kisa, ki se odlično prilega tej jedi.