Get Adobe Flash player

Piščančji paprikaš


Paprikaš izvira z Madžarske, a je med potovanjem po deželah avstro-ogrske monarhije tako kot mnoge druge znane jedi razvil številne različice. Ne glede na to, v njem ne smejo manjkati čebula, poper, česen, paprika, paradižnik, kisla smetana in seveda kosi piščančjega mesa.

Sestavine za 4 osebe

  • 900 g piščančjega mesa s kostmi in kožo
  • 0,5 žličke mletega popra
  • 1 žlička soli
  • 50 ml olja
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • 2 zeleni papriki
  • 2 paradižnika
  • 1 žlica mlete VITAMINOVE Horgoške sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 dl kisle smetane
Težavnost
Čas priprave15min
Čas kuhanja65min
Skupaj80min


Priprava

Opranemu piščančjemu mesu odstranimo kožo, ga solimo in popramo. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Papriko operemo, razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na trakove (ali koščke). Paradižnik operemo in ga narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Dodamo kose piščanca, ki ga dobro zapečemo z vseh strani. Vmes vse sestavine občasno premešamo.

Mesu primešamo papriko, paradižnik, česen, in paradižnikovo mezgo. Mešamo in pražimo, dokler tekočina v loncu ne izpari, nato paprikaš zalijemo z enim litrom vode in premešamo. Počakamo, da zavre, temperaturo znižamo, prilijemo smetano in na zmerni temperaturi počasi kuhamo 45 minut. Paprikaš po okusu solimo in popramo. Kuhan paprikaš razdelimo na krožnike in postrežemo.

Dodatni nasveti

V paprikaš lahko po želji dodamo tudi korenje, stebelno zeleno in peteršiljevo korenino. Del vode, s katero zalijemo paprikaš, lahko nadomestimo z 2 decilitroma vina.