Včasih so sireke sušili na soncu in jih nato uporabljali kot bogat prigrizek ali malico na polju in vinogradu.
Sireke so ponekod dodatno konzervirali v dimu in tako dosegli še bolj aromatičen okus.
Sestavine za 8 oseb
- 2 skodelici skute
- 0,5 žličke mlete kumine
- 2 ščepca soli
- 0,5 žličke rdeče mlete VITAMINOVE Horgoške sladke paprike
- 0,5 žličke rdeče mlete VITAMINOVE Horgoške pekoče paprike
|
Čas priprave | | 15min |
|
Čas kuhanja | | 180min |
|
Skupaj | | 195min |
|
Priprava
Skuto damo v večjo skledo in jo z vilicami razdrobimo. Začinimo jo s kumino in soljo. Po okusu dodamo še sladko in pekočo papriko.
Z rokami vse dobro pregnetemo in oblikujemo sireke v obliki stožca. Visoki naj bodo približno 6 cm.
Tako oblikovane sireke damo v sušilnik sadja, kjer jih sušimo približno 3 ure.
Dodatni nasveti
Sireki so med najbolj primernimi slanimi prigrizki ob sprejemu gostov, seveda so najboljši v družbi kakovostnih belih vin. Lahko jih pomakamo tudi v toplo mleko, saj tako pridobijo še
sočnejši okus. Sireke lahko sušimo tudi na soncu ali ob krušni peči, če jo seveda imamo.