Get Adobe Flash player

Sireki


Včasih so sireke sušili na soncu in jih nato uporabljali kot bogat prigrizek ali malico na polju in vinogradu. Sireke so ponekod dodatno konzervirali v dimu in tako dosegli še bolj aromatičen okus.

Sestavine za 8 oseb

  • 2 skodelici skute
  • 0,5 žličke mlete kumine
  • 2 ščepca soli
  • 0,5 žličke rdeče mlete VITAMINOVE Horgoške sladke paprike
  • 0,5 žličke rdeče mlete VITAMINOVE Horgoške pekoče paprike
Težavnost
Čas priprave15min
Čas kuhanja180min
Skupaj195min


Priprava

Skuto damo v večjo skledo in jo z vilicami razdrobimo. Začinimo jo s kumino in soljo. Po okusu dodamo še sladko in pekočo papriko. Z rokami vse dobro pregnetemo in oblikujemo sireke v obliki stožca. Visoki naj bodo približno 6 cm.

Tako oblikovane sireke damo v sušilnik sadja, kjer jih sušimo približno 3 ure.

Dodatni nasveti

Sireki so med najbolj primernimi slanimi prigrizki ob sprejemu gostov, seveda so najboljši v družbi kakovostnih belih vin. Lahko jih pomakamo tudi v toplo mleko, saj tako pridobijo še sočnejši okus. Sireke lahko sušimo tudi na soncu ali ob krušni peči, če jo seveda imamo.