Get Adobe Flash player

O prapriki

Rdeča začimbna paprika (prah) se pridobiva z mletjem posušenih plodov rdeče paprike Capsicum annum. Ime »paprika« prihaja z Madžarskega, čeprav se isti izdelek še imenuje pimento in španska paprika. Paprika je mehiško/ameriškega izvora, v Evropo pa so jo pripeljali Kolumbovi mornarji na ladji Santa Maria. Prvič je vzgojena na vrtu kraljice Elizabete v Sevilli, in od tam se je razširila po celi Evropi. Svetovna poraba je med 50.000 in 60.000 metričnih ton na leto, trendi pa kažejo nenehno rast.


Za izdelavo rdeče začimbne paprike se uporabljajo najbolj kakovostni, zreli, močno obarvani rdeči plodovi paprike. Takšni plodovi vsebujejo največ karotenoidov, in sicer: kapsantin, kapsorubin, karoten, kriptoksantin ter zeaksantin in ksantofil v sledovih. Da bi se pridobila ustrezna tekstura prahu, je potrebno posušene plodove zmleti kar nekajkrat. Kakovost začimbne paprike se določa na podlagi naslednjih lastnosti:

  • 1. Organoleptičnih, kot so barva, okus in aroma,
  • 2. vlage, in
  • 3. mikrobiološke čistote.


Začimbna paprika se klasificira na podlagi obarvanosti, in sicer na podlagi topne obarvanosti (ASTA enote). Na podlagi obarvanosti pa se določi cena na trgu začimb. Začimbna paprika, ki je močno rdeče obarvana (temno rdeče, skoraj barva višnje) ima višjo topno obarvanost oz. višjo vrednost ASTA enot, in je bolj draga. Začimbna paprika, ki je oranžno-rjave barve do svetlo rdeče barve, ima manjšo ASTA vrednost in posledično nižjo ceno.


Sam termin ASTA je okrajšava za American Spice Trade Association, in je v ZDA bazirana mednarodna organizacija, ki določa metode za kontrolo kakovosti začimb, specifikacije za začimbe in njihove izdelke itn. ASTA enota za začimbno papriko je mednarodni standard za merjenje količine topne obarvanosti paprike, in se določa na podlagi spektrometrične analize barvne raztopine začimbne paprike.

Novice


Na spodnji povezavi si lahko ogledate recepte pripravljene z mleto papriko.